• Op werkdagen voor 15.00 uur besteld = morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf €20,-
  • Veilig betalen, ook achteraf
Foto
In de onderstaande woordenlijst lichten we enkele termen toe die gebruikt worden in de verlichtingsbranche:
 
Kelvin

Op alle lichtbronnen die u koopt in de winkel of bij ons in de webshop, staat een waarde vermeld in Kelvin. Kelvin is de eenheid waarin aangegeven wordt wat de kleur van het licht is, bij een brandende (led) lamp. Veelal vindt u op de verpakking een waarde tussen de 2700 en 4000 Kelvin. Hoe lager het getal, des te warmer is de kleur van de lichtbron. We spreken over warm wit bij een kleur tussen de 2700 en 3000 Kelvin, waarbij opgemerkt dient te worden dat 3000 K. nog wordt ervaren als betrekkelijk wit licht. Voor het sfeervol en energiezuinig verlichten van de tuin, adviseren wij u om gebruik te maken van led verlichting met een kleur van 2700 Kelvin.

Wattage
Het wattage van een lamp = volt x ampère. Op de verpakking van iedere led lichtbron staat het verbruik in watts weergegeven. Hoe lager het wattage, des te minder energie de lamp verbruikt. Het is overigens niet per definitie waar dat een lamp van 5 watt meer licht geeft dan een lamp van 4 watt. Dit heeft te maken met het energielabel, hoe hoger het label (zuiniger), des te meer licht de lamp geeft per watt opgenomen vermogen. Wanneer u daadwerkelijk wilt weten hoeveel licht een lamp geeft, dan kijkt u naar het aantal Lumen dat vermeld staat op de verpakking.

Lumen
Op iedere lichtbron staat de lichtopbrengst vermeld in Lumen. Lumen is de eenheid waarin wordt aangegeven hoeveel licht een lamp daadwerkelijk geeft. In Nederland zijn we gewend om te zoeken naar de lamp met het laagste wattage, dit geeft een goede voorselectie, maar zegt nog niets over de efficiëntie en lichtopbrengst. Voor een standaard buitenlamp, volstaat een lichtbron met een waarde tussen de 200 en 400 Lumen. In de praktijk hebben we het dan veelal over een spaarlamp van ca. 5 watt of een led lamp van ca. 4 watt. Hoe meer Lumen, hoe hoger de lichtopbrengst.

De lichthoek
Wanneer we spreken over de lichthoek van een buitenlamp of lichtbron, dan bedoelen we de hoek waaronder het licht uit het armatuur naar buiten straalt. Bij een gewone buitenlamp wordt er dan ook gekozen voor een eenvoudige lichtbron die rondom licht uitstraalt. De lichthoek is eigenlijk alleen interessant bij tuin- en grondspots. Wilt u bijvoorbeeld een brede dakplataan uitlichting van onderen, dan is het raadzaam om een led lichtbron te kiezen met een relatief grote hoek. Al onze eigen led tuin- en grondspots, worden standaard geleverd met een Philips ledlamp met een lichthoek van 40 graden. In de praktijk geeft een brede lichtbundel het beste resultaat.

Gietmof
Gietmoffen kunnen gebruikt worden voor het maken van waterdichte, ondergrondse verbindingen. In een standaard kabeldoos worden de aders van de grondkabel met elkaar verbonden, getest en afgevuld met hars. De hars bestaat uit 2 vloeibare componenten die met elkaar vermengt dienen te worden. Na het mengen kan de lasdoos volledig afgegoten worden, afhankelijk van de buitentemperatuur zal het mengsel binnen 1 tot 2 dagen volledig uitgehard zijn. Hierna is de verbinding 100% waterdicht. Er zijn verschillende soorten gietmoffen in de handel, zelf leveren we het gebruiksvriendelijk Attema AK-1 gietmofpakket.

Fitting E-27, GU-10 en G9
Dit zijn de 3 type fittingen die u tegen kunt komen in onze 220 volt led tuinverlichting. Dit zijn fittingen die uitsluitend toebehoren aan 220 volt lichtbronnen. De E-27 schroefdraad fitting is wel de meest bekende, in de volksmond spreken we vaak over de dikke schroeffitting. De Gu-10 fitting vinden we veelal terug in tuin- en grondspots. De lichtbron wordt met een kwartslag (bajonetsluiting) in de fitting geklikt. Een G9 lichtbron is voorzien van 2 dunne, rechte pootjes, deze wordt met een rechte beweging in de fitting gedrukt. Vanwege de compacte afmetingen, worden de G9 lichtbronnen vaak toegepast in kleine of smalle buitenlampen. Alle lampen uit onze collectie worden standaard geleverd met een energiezuinige, uitwisselbare led lichtbron.

Grondkabel
Grondkabels worden gebruikt om ondergronds elektra te transporteren naar o.a. buitenlampen, stopcontacten, tuinhuisjes, hekwerken, fonteinen en beregeningspompen. Wat grondkabel onderscheid van gewone kabel is de aardlitze/aardmantel die de binnenliggende aders beschermd tegen mechanische invloeden van buitenaf. Wettelijk dienen de grondkabels ingegraven te worden op een diepte van 60 cm onder het maaiveld, op deze diepte liggen de kabels goed beschermd. Wilt u er zeker van zijn dat u de juiste type grondkabel koopt? Bestel dan direct hier in de webshop de Ymvk-as grondkabel van uw keuze, geschikt voor het aansluiten van al uw 220 volt led tuinverlichting. 

Het lichtnet
Wanneer we spreken over het lichtnet of direct aan te sluiten op het lichtnet, dan bedoelen we hiermee de standaard 220 volt aansluiting in onze woning of tuin zonder tussenkomst van o.a. omvormers. Rond 1900 werd er elektrische verlichting in de straten aangelegd, deze werdt vervolgens aangesloten op de elektrakabel. Omdat de elektrakabel vrijwel uitsluitend gebruikt werd voor het aansluiten van de lantaarnpalen is men de voeding, het lichtnet gaan noemen.

IP-waarde
Op alle buitenverlichting staat een IP-waarde vermeld, dit is een internationale 2 cijferige code die aangeeft hoe de lamp beschermd is tegen het indringen van voorwerpen en vocht. Het eerste getal geeft aan hoe de buitenlamp is beschermt tegen het indringen van voorwerpen, met een getal van 1 t/m. 6. Bij de waarde van 1 is er geen enkele bescherming en bij een waarde van 6 is het armatuur stofdicht. Het tweede getal, geeft de waterdichtheid aan met een getal tussen de 0 en 9. Bij een waarde van 0 is de lamp niet tegen vocht bestand, bij een waarde van 9 is de lamp bestand tegen water onder hoge druk. Vaak wordt gedacht hoe hoger de waarde, des te beter de lamp. Dit is niet geheel terecht, wanneer u een buitenlamp voor aan de muur koopt, dan volstaat een IP-waarde van x3 (en hoger). Bij grondspots is het advies om altijd voor een hogere waarde te gaan, deze staan direct in de grond en worden continue blootgesteld aan een hoge vochtigheidsgraad. Onze led grondspots zijn uiteraard getest en halen een IP-waarde van 67, hiermee voldoen ze ruim aan de gestelde norm. 

Schemerschakelaar
De schemerschakelaar zorgt ervoor dat uw tuinverlichting wordt ingeschakeld zodra het buiten gaat schemeren. Wanneer het de volgende morgen weer licht wordt, zal de verlichting weer uitgeschakeld worden. Een schemerschakelaar zit zelden in een buitenlamp, deze dient dus apart aangeschaft te worden en kan bevestigd worden op de gevel van het huis of berging. Bij montage dient erop gelet te worden dat deze niet op een hele donkere (schaduwrijke) plaats gemonteerd wordt. Er zijn overigens instelbare en vaste sensors te koop, het voordeel van een instelbare is dat u zelf kunt instellen bij welke hoeveelheid schemer er ingeschakeld mag worden. Schemerschakelaars worden vaak gebruikt in combinatie met een tijdklok, de schemerschakelaar zorgt hierbij voor tijdige inschakeling van de tuinverlichting, terwijl de tijdklok de verlichting uitschakelt op het door u ingestelde tijdstip. Deze combinatie verloopt geheel automatisch en laat uw led tuinverlichting niet langer branden dan noodzakelijk, wat resulteert in een leuke energiebesparing.
Bestellen bij De lichthoek
  • A-merken
  • Laagste prijsgarantie
  • Levering direct uit voorraad
  • Gratis verzending vanaf €20,- Nederland & België met PostNL
  • Veilig betalen met IDeal, Bancontact, Creditcard, Overboeking en Achteraf
  • Deskundig advies
  • Retourrecht 14 dagen
veilig betalen
Klantenservice phone010-5902800 mailinfo@led-tuinverlichting-expert.nl

Maandag - vrijdag
8.30 t/m 17.00 uur

Hulp nodig?
Ik sta u graag
te woord

neem contact op
veilig betalen

© Led tuinverlichting expert 2021